Ekonomi

Yatırım harcamalarındaki artış enflasyonun altında kaldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Yatırım Eğilim İstatistikleri bahar dönemi sonuçlarını açıkladı.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1.718 işyerinin İktisadi Yönelim Anketi kapsamında sorulan yatırım eğilimi sorularına verdiği yanıtlar toplanarak 2023 Bahar Dönemi Yatırım Eğilim İstatistiklerinin değerlendirildiği belirtildi. 2023 Bahar dönemi anketi sonuçlarına göre imalat sanayinde 2022 yılı brüt yatırım harcamalarında bir önceki yıla göre artış gözlendi.

Ancak imalatta yüzde 41,6 olarak kaydedilen artışların yüzde 50,51 olan üç aylık enflasyonun altında kaldığı görüldü. 2022 yılı yatırım harcamalarındaki gelişmeler alt kalemler bazında değerlendirildiğinde bir önceki yıla göre en yüksek artış yüzde 41,6 ile makine ve teçhizatta olurken, maddi olmayan duran varlıklar ile arsa-arsa, bina ve altyapı kalemlerinde ise Sırasıyla yüzde 30,2 ve yüzde 30,2. 20.4 artış gözlendi.

Tüm kümelerde artış oldu

2023 Bahar dönemi anketi sonuçlarına göre imalat sanayinde 2022 yılında bir önceki yıla göre brüt yatırım harcamalarında artış oldu. 2022 yılında yapılan yatırımların bir önceki yıla göre değişimi işyerlerinin büyüklük kümelerinin prestiji ile değerlendirildiğinde, özellikle üretimde 500 ve üzeri çalışanı olan işyerlerinde tüm büyüklük kümelerinde artış gözlendi.

2022 yılı yatırım harcamalarındaki gelişmeler alt kalemler bazında değerlendirildiğinde bir önceki yıla göre en yüksek artış yüzde 41,6 ile makine ve teçhizatta olurken, maddi olmayan duran varlıklar ile arsa-arsa, bina ve altyapı kalemlerinde ise Sırasıyla yüzde 30,2 ve yüzde 30,2. 20.4 artış oldu.

Makine ve teçhizatta öncelik

2022 yılında alt kalemlerde yapılan yatırım harcamaları iş yeri büyüklük kümelerinin prestiji ile değerlendirildiğinde bir önceki yıla göre tüm kümeler için en yüksek artışın makine ve teçhizat kaleminde olduğu görüldü. 2023 yılında yapılması öngörülen yatırım harcamalarındaki gelişmeler alt kalemler bazında değerlendirildiğinde bir önceki yıla göre en yüksek artış beklentisi makine ve teçhizat kaleminde olurken, maddi olmayan duran varlıklar ile arsa, arsa, bina ve altyapı kalemlerinde ise sırasıyla yüzde 24,5’tir. yüzde 16,2 artış öngörülmüştür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu