AB’den kamu borcunu azaltmaya yönelik mali kurallar
AB Yönetim Kurulu, üye ülkeler ile Avrupa Parlamentosu (AP) arasında müzakere edilen yeni mali kurallar konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.
Buna göre kamu borçları ve bütçe açıkları kademeli, gerçekçi, sürdürülebilir ve büyüme dostu bir şekilde azaltılacak. Dijital ve yeşil dönüşüm, sosyal ve savunma harcamaları dahil stratejik alanlara yapılan yatırımlar korunacak.
Döngüsellik karşıtı politikalar için uygun alan sağlanırken makroekonomik dengesizliklerin giderilmesi öncelikli olacaktır. Üye ülkelerin orta vadeli mali yapısal planlar hazırlaması gerekecek.
Komisyon, kamu borcunun gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 60’ını aştığı veya kamu açığının GSYİH’nın yüzde 3’ünü aştığı üye ülkelere bir referans yörünge sağlayacak.
Kamu borcunun dört yıl içinde ılımlı bir şekilde azalması hedefleniyor
Referans yörünge, üye ülkenin kamu borcunun 4 yıllık mali uyum dönemi sonunda makul bir düşüş eğilimi göstermesini veya orta vadede ihtiyatlı seviyelerde kalmasını sağlamayı amaçlayacaktır.
Bu referans gidişat, borç seviyelerinin azaltılmasını, borç sürdürülebilirliğinin sağlanmasını ve bütçe açığının yüzde 3’e düşürülmesini içeriyor. altındatutmayı hedefleyeceğiz.
Yeni kurallar yapısal reformları ve sürdürülebilirlik ve büyümeye yönelik kamu yatırımlarını teşvik edecek.
Üye ülkelerin büyüme potansiyelini artıran veya AB’nin ortak önceliklerine hitap eden yeşil ve dijital dönüşüm, enerji arz güvenliği ve savunma gibi makul reform ve yatırımların hayata geçirilmesi durumunda 4 yıllık mali uyum dönemi 7 yıla kadar uzatılabilecek.
AB Komitesi, Birliğin mali kurallarında reform yapılmasını içeren düzenleme önerisini geçen yıl açıkladı.
Reformlar ve yatırımlar yoluyla kamu borcunun sürdürülebilirliğini güçlendirmeyi ve kapsayıcı büyümeyi teşvik etmeyi amaçlayan teklif, mevcut mali kuralların günün ihtiyaçlarına göre güncellenmesini ve artan kamu borç seviyelerinin azaltılmasını amaçlıyor.
Teklifte bütçe açığı ve kamu borcuna ilişkin referans değerler olan yüzde 3 ve yüzde 60 sabit tutuldu.
AB ülkeleri yeni mali kurallara ilişkin iki blok oluşturmuştu.
Almanya ve Hollanda’nın başını çektiği bir grup ülke, mali kurallara tek tip standartlar ve katı kurallar getirilmesini isterken, Fransa ve İtalya gibi kamu borcu yüksek olan ülkeler, kamu maliyesinde standart kuralların ve somut hedeflerin uygulanmasına karşı çıktı. borç ve bütçe açığı ve esneklik isteniyordu. .
AB kurallarına göre normal şartlarda üye ülkelerin bütçe açıklarının GSYİH’larının yüzde 3’ünü, kamu borçlarının ise GSYH’lerinin yüzde 60’ını aşmaması gerekiyor. Bu sınırın aşılması durumunda uygulanacak tedbirlerin AB Komisyonuna bildirilmesi ve etkin çaba gösterilmesi gerekmektedir.
Ancak AB üyesi ülkeler, 2020 yılında hızla artan bütçe açıkları ve kamu harcamaları nedeniyle Kovid-19 salgını nedeniyle bu kuralları askıya alma kararı aldı. Bu uygulama Rusya-Ukrayna Savaşı ve enerji kriziyle devam etti.
AB üyesi ülkeler arasında kamu borcunun GSYH’ye oranının en yüksek olduğu ülkeler ise yüzde 165,5 ile Yunanistan, yüzde 140,6 ile İtalya, yüzde 111,9 ile Fransa, yüzde 109,8 ile İspanya, yüzde 108 ile Belçika ve yüzde 107 ile oldu. Portekiz 5.
Bu yeni kurallar, üye devletlerin ve AP’nin onayını takiben AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak yürürlüğe girecek.