Haber

Çin’den finans, bilim ve teknoloji reformuna hazırlanıyor

Çin’de bir kabine işlevi gören Devlet Konseyi’nin yapısında değişiklik öngören reform planı, finans departmanı ile bilim ve teknolojide kurulacak yeni idari organlarla bu alanlardaki düzenleme ve kontrol yetkilerini yeniden yapılandıracak. alanlar.

“Devlet Konseyi Kurumsal Reform Planı” karar taslağı, Çin Ulusal Halk Kongresi (CNC) 14. Genel Delegasyonu’ndaki delegelerin görüşülmek üzere meclise sunuldu.

Reform planı, finans departmanında yeni bir düzenleyici kurumun oluşturulmasını ve mevcut düzenleyici kurumların kontrol yetkilerinin yeniden düzenlenmesini ve planlamayı yeniden düzenleyecek olan iktidardaki Çin Komünist Partisi’ne (ÇKP) bağlı bir bilim ve teknoloji komitesi kurulmasını öngörüyor. ve bu alanda farklı bakanlıkların karar alma yetkileri bulunmaktadır.

Çin’in ana yürütme organı olan Devlet Konseyi’nin kapsamlı bir şekilde yeniden yapılandırılmasının, merkezi parti liderliğinin karar sistemlerindeki rolünü güçlendirmesi ve Çin’in teknoloji alanında kendi kendine yeterliliğini desteklemesi bekleniyor.

Kongreden önce Başkan Xi Jinping, reform planının finans sektöründeki yapısal reformu derinleştirmeyi ve Partinin bilim ve teknolojideki birleşik liderliğini güçlendirmeyi amaçladığını belirtti.

Kurumsal reform ihtiyacının sürekliliğinin altını çizen Xi, Parti ve Devlet organlarında kurumsal yapının geliştirilmesi, görev dağılımının daha aktif hale getirilmesi, kurum ve mekanizmaların uyumlaştırılması ve daha aktif bir işleyiş ve yönetimin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Kurumlar arasında yetki devri

Reform planı ile finansal sektördeki menkul kıymetler dışındaki tüm bankacılık ve sigortacılık varlıklarını denetleyecek bir üst düzenleyici kurum oluşturulması hedefleniyor.

“Ulusal Mali Düzenleme Komisyonu” olarak adlandırılması beklenen yeni organın, Çin Bankacılık ve Sigorta Düzenleme Komitesi’nin (CBIRC) mevcut yetkilerini tamamen devralması bekleniyor.

Yeni organ ayrıca Çin Halk Bankası’nın (PBoC) bankaların ve finans şirketlerinin günlük faaliyetlerini denetleme ve tüketicileri koruma yükümlülüklerini de üstlenecek.

Ayrıca, Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komitesi’nin (CSRC) yatırımcı korumasına ilişkin kontrol yetkileri de yeni kuruma devredilecek.

Yeni yapıda CSRC, doğrudan Danıştay’a bağlı bir organ haline gelirken, şirket tahvillerini onaylama yetkisi Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’ndan (NDRC) bu komisyona devredilecek.

Öte yandan reformla birlikte Merkez Bankası’nın yerel birimlerinin ortadan kaldırılması ve devlet mali sermayesinin daha etkin yönetilmesi amaçlanıyor.

50 trilyon doları aşan finansal varlıkları denetlemek

Resmi verilere göre, Çin’deki finans kurumları toplam 413 trilyon yuan (yaklaşık 59,2 trilyon dolar) değerindeki finansal varlıkları yönetiyor. Bunun 374 trilyon yuanı (yaklaşık 53,6 trilyon dolar) bankacılık, 27 trilyon yuan (3,8 trilyon dolar) sigorta ve 13 trilyon yuan (1,8 trilyon dolar) menkul kıymetler.

Danıştay Genel Sekreteri Xiao Cie, tasarının Kongre’ye sunulmasına ilişkin yaptığı açıklamada, yeni düzenleme komisyonunun borsa ve menkul kıymetler dışındaki finans kuruluşlarının denetiminden sorumlu olacağını vurgulayarak, yatırımcıları korumak ve sistemik riskleri ortadan kaldırmak.

Xiao, “Yeni yapı, finansal alanlarda uzun süredir devam eden çelişkilere ve sorunlara çözüm olacak.” dedi. söz konusu.

Bilim ve teknoloji üzerinde artan Parti kontrolü

Reform planında Komünist Parti’ye bağlı yeni bir bilim ve teknoloji komitesi kurulması öngörülürken, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı da yeniden yapılandırılacak.

“Merkezi Bilim ve Teknoloji Kurulu” olarak adlandırılacağı tahmin edilen yeni kurul, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nın planlama ve karar yetkilerini devralırken, bakanlığın bazı yetki ve sorumluluklarının diğer bakanlıklara dağıtılması planlanıyor.

Yeni yapıda, bakanlığın tarımsal ve kırsal kalkınma bilimsel plan ve politikalarına ilişkin karar verme yetkisi Tarım ve Köyişleri Bakanlığına, yüksek teknolojili kalkınma ve sanayileşme plan ve politikalarına ilişkin karar verme yetkisi ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığına devredilecek. Sanayi ve Bilişim Bakanlığına devredilmiştir.

Bakanlığın görevi, ancak araştırma kuruluşlarının denetim ve yönlendirmesi ile özel araştırma projelerini değerlendirme ve yürütme yetkisi almak suretiyle sona erer.

Reform, bilimsel ve teknolojik araştırmalara uygunluk duygusu getirmeyi ve planlama ve karar süreçlerini merkezileştirmeyi amaçlar.

Kontrol altına alma ve bastırma çabalarına karşı teknolojide kendi kendine yeterlilik

Çin’in “artan küresel rekabet ve dış çevreleme ve baskılama çabalarına karşı” teknoloji alanında kendi kendine yeterliliği geliştirmeye odaklanması gerektiğini vurgulayan Xiao, “Bu korkunç durum karşısında yüksek bir seviyeye ulaşmak zorunlu hale geldi. kendini geliştirme yoluyla teknolojik ve bilimsel kendi kendine yeterlilik.” ifadeleri kullandı.

Yeni komitenin Parti’nin departman üzerindeki kontrolünü güçlendireceğini belirten Xiao, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nın yeniden yapılanmasının da kritik teknolojilerin geliştirilmesinde karşılaşılan zorlukların üstesinden gelmek için gerekli idari süreçleri düzene sokacağını ve bunlara uyumu sağlayacağını vurguladı.

Devlet Lideri Xi, CNUHK ile eş zamanlı olarak düzenlenen Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı’nın (CHSDK) genel toplantısında katıldığı panelde ABD ve Batılı ülkeleri Çin’in gelişimini bastırmaya çalışmakla suçladı.

Çin’in kalkınmasına ilişkin dış koşulların hızla değiştiğini, belirsizliğin ve öngörülemezliğin arttığını belirten Xi, “ABD liderliğindeki Batılı ülkeler, Çin’e karşı toptan bir çevreleme ve baskı politikası uyguluyor. Bu, kalkınmanın önünde benzersiz engeller oluşturuyor. çaba.” dedi.

Diğer bin panelde ise Cumhurbaşkanı Xi, teknoloji alanında kendi kendine yetmenin değerine vurgu yaparak, “Artan uluslararası rekabet karşısında kalkınmada yeni yollar belirlemeli, yeni ivmeler yakalamalı, yeni güçler geliştirmeliyiz. Bunun eninde sonunda teknolojiye iniyor.” yorumunu dile getirmişti.

Merkezi kamu bürokrasisi yüzde 5 azaltılacak

Reform planında birçok bakanlık ve idari organın yetki ve sorumluluklarına ilişkin yeni düzenlemeler de yapılacak.

Plan, Ulusal Kalkınma ve İyileştirme Komitesi (NDRC) bünyesinde bir veri ofisi kurulmasını öngörüyor.

Büronun, kilit bilgi-irtibat kurumlarının oluşturulması ile bilgi kaynaklarının uygulanmasını ve paylaşılmasını koordine etmekten sorumlu olması bekleniyor.

Reformla birlikte, kamu şikayetlerine daha aktif bir şekilde yanıt vermek için Ulusal Kamu Şikayetleri ve Öneriler İdaresi de Devlet Kuruluna dahil edilecek.

Reform planında ayrıca Danıştay organlarının personel sayısında %5’lik bir azalma ve işçilik giderlerindeki kesintiden elde edilen kaynakların kilit çalışma alanlarına aktarılması da öngörülüyor.

Tasarı, Kongre’nin 10 Mart’ta yapılacak genel kurul toplantısında oylanacak.

karacasuhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu