Çanakkale Ayvacık’ta Planlanan Jeotermal Arama Sondaj Projesine İlişkin Uzman Raporu: “ÇED Gerekli”
CEREN BALA TEKE
Çanakkale Manici Turizm ve Gayrimenkul Yatırım Ticaret A.Ş.’nin Ayvacık, Ayvacık’ta yapmayı planladığı jeotermal kaynak arama projesi için Kazdağı Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Derneği’nin Assos Dostları ile açtığı davada uzmanlar “ÇED gerekli” raporu hazırladı. Raporda, “Fauna çalışmalarının da flora çalışmaları gibi ruhsat alanı ile ilgili olmadığı, sadece Çanakkale İli genel faunası verildiği” belirtildi.
Kazdağı Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Assos Dostları ile birlikte yapılması planlanan jeotermal kaynaklı arama amaçlı sondaj çalışmaları projesinin “ÇED gerekli değildir” kararına karşı açtığı davada mahkeme tarafından atanan bilirkişi Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Erecek köyü yakınlarında Manici Turizm ve Gayrimenkul Yatırım Ticaret Limited şirketi tarafından hayata geçirildi. ÇED gerekli” raporu. Bilirkişi raporunda yer alan tespitler şöyle:
“Proje tanıtım dokümanında verilen taahhütlere uyulmadığı tespit edilmiştir. Su kirliliği gibi düzenlemelere uyulmadığı, sondaj çalışmalarının yapıldığı bölgede önemli çevre kirliliğinin olduğu tespit edilmiştir. özellikle varil, teneke vb. atık maddelerin keyifli bir şekilde dere yataklarına boşaltılması ile gerçekleştirilmektedir. 5403 Sayılı Savunma ve Arazi Kullanım Kanunu, 3573 Sayılı (Değişik 4086 Sayılı Kanunla) Zeytincilik ve Yabani Aşılamanın Islahı Hakkında Kanun, 4342 Sayılı Mera Kanunu ve 1380 Sayılı Su İşleri Kanunu faaliyetin yapılacağı yer • Proje Tanıtım Dokümanında yer ve çevredeki tarımsal faaliyetler açısından gelişigüzel bir açıklamanın olmadığı, bunun teknik ve bilim açısından değerli bir eksiklik olduğu tespit edilmiştir.
“FAUNA ÇALIŞMALARI, FLORA ÇALIŞMALARI GİBİ LİSANS ALANLARI İLE İLGİLİ DEĞİLDİR…”
Konu alanın bulunduğu yerin prestiji ile Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, Ayvacık Orman İşletme Müdürlüğü, Ayvacık Orman İşletme Şefliği sınırları içerisinde kalmaktadır. Alan için arama ruhsatı alınmış ve bu alanda sondaj çalışmaları yapılmıştır. Daha Önce Orman Ruhsatı Verilmiş İncelemesi: Konu alanında daha önce Orman Ruhsatı verilmiş herhangi bir saha bulunmamaktadır. Flora çalışmaları; Ne tür bir bilimsel prosedür uygulandığı, kaç mevsim ve her mevsimde kaç gün arazi çalışmaları yapıldığı ve tespit edilen ırkların nasıl tespit edildiği hiç dile getirilmemiştir. Fauna çalışmaları, flora çalışmaları gibi ruhsat alanı ile bağlantılı değildir; Çanakkale İli’nin sadece genel faunasının verildiği belirlenmiştir.
“KEŞFİN YAPILDIĞI GÜNDE KULLANILAN BENTONİTLERİN FAZLA KISMININ ÇEVREYİ KİRLEŞTİRİCİ DURUMDA SİTE ÜZERİNDE BIRAKILDIĞI TESPİT EDİLMİŞTİR”
Söz konusu projenin ekosistemin genelini ne ölçüde etkileyeceği ve PTD Raporunda flora ve faunaya ilişkin verilen bilgilerin ruhsat alanı ile ilgili gerçeği yansıtmadığı; bu bilgiler ‘Tarım ve Orman 2. Bölge Müdürlüğü Çanakkale Şube Müdürlüğü 2019’ bilgisinden alınmış olup, fotoğraflar Tarım ve Orman 2. Bölge Müdürlüğü Çanakkale Şube Müdürlüğü 2019 ve Dr. Orhan Çiçek’ten (Kuş fotoğrafları) ve ruhsat alanının biyolojik çeşitliliği (flora-fauna) nedeniyle ekosistemi yansıtmaması ve ruhsat alanı ve çevresindeki flora ve fauna unsurlarının tam olarak yansıtılmaması nedeniyle PTD Raporu yetersizdir. raporda açıkça belirtilmiştir. Tek bir sondaj noktası verilmesine rağmen, keşif günü sondaj alanında 2 farklı sondaj noktası daha gözlemlenmiş ve bu noktaların koordinatları haritaya girildiğinde sondaj öneri noktası ile eşleşmediği tespit edilmiştir. Keşif gününde kullanılan bentonitlerin kalan kısmının çevreyi kirletecek şekilde alanda bırakıldığı belirlendi.
“SAHADA SULANMA ALANLARININ KORUNMASI GÖZLENMİŞTİR VE KURU SÜRÜCÜ YATAKLARINA ATIK BERTARAF ETMEMESİNE UYULMUŞTUR”